Kautun kanavan sähköjohto

Posted on

Matalalla roikkuva sähköjohto Kautun kanavalla on puhuttanut ja aiheuttanut haittaa, jopa vaaraa, tänä kesänä purjehtijoille.  Sähköyhtiö Elenia kuittasi aikaisemmin tilanteesta tulleen hälinän asennuttamalla väliaikaisen varoitusmerkin. Tänään Aamulehdessä oli aukeaman uutinen, että sähköjohtoa tullaan korottamaan! Kiitos kaikille aktiivisille purjehtijoille, jotka ovat olleet ajamassa asiaa <3. (Laitan myöhemmin jutusta linkin). Aamulehti 23.7.2015 s. A 6-7.

Liikenneviraston ohjeiden mukaan sisävesien runkoväylien johtojen alikulkukorkeudet ovat 12-18m. Kautussa alikulku on 11,5m. Sähköjohto roikkui tästä vielä alempana 20-30cm, eikä Aamulehden jutussa olevien kaavioiden mukaan täytä määräyksiä alituskorkeudesta.

Sähköjohto oli asennettu ilmeisesti yhden mökin sähkötarpeisiin ja tämä toimenpide esti monien purjehtijoiden turvallisen pääsyn ylävesille. Mastojen windexejä on rikkoutunut ja sähköjohdon roikkumiskorkeudessa ei oltu esim. otettu huomioon veden pinnan vaihtelua.

Lehtijutut haittaavasta sähköjohdosta toivat mukanaan mielenkiintoisia kommentteja purjehtijoita kohtaan. Mastonkaatojärjestelmiä ei useimmissa purjeveissä ole, joten matalat sähköjohdot ovat iso ja vaarallinen haitta. Mastonkaato, joka joissakin veneissä on, on erittäin työläs ja aikaa vievä toimenpide. Väylä katkaisee miltei puolet pitkänomaisen vesistön purjehdusmahdollisuuksista estäen yli 12-metrisillä mastoilla varustettujen purjeveneiden pääsyn Kautun avokanavasta.

Aikoinaan purjehtijat tekivät paljon työtä saadakseen suunnitellulle Kautun sillalle tämän kapean väylän, josta olisi mahdollista alittaa uusi kiinteä silta, joka rakennettiin 1982. Aikaisemmin Kautussa oli kääntösilta, joka on edelleen paikallaan ja nähtävissä alla olevissa kuvissa. Tämä avokanava on ainoa kulkuväylä vesistön pohjois- ja eteläosien välillä. On turhauttavaa että yksittäinen sähköjohto on mitätöimässä lukuisten purjehtijoiden kulun. Laajemmin ajateltuna sähköjohto vie myös yrittäjiltä tärkeitä kesäajan asiakkaita Virroilla, Ruovedellä, Jäminkipohjassa ja Pimeesalmessa. Mielestäni purjehdusta ympäristöystävällisenä vesiliikkumisen muotona pitää huomioida ja luoda sille edellytyksiä.

Hienoa, että virhe on nyt myönnetty ja luvattu korjata. Toivottavasti korjaus toteutuu ennen kuin kausi on ohi…

Aikaisempi artikkeli aiheesta: Linkki

 

P1010578P1010583P1010584P1010587P1010588P1010589P1010591P1010592P1010594P1010596

Kautun silta kokonaisuudessaan. Purjehtijoiden ja esim. Tarjanteen käytössä on oikeanpuoleinmen väylä.

P1010606

Anna risuja, ruusuja tai kommentoi muuten: